آش عباسعلی یا وسلی یکی از غذاهای معروف استان کرمانشاه هست که در ماه رمضان زینت بخش سفره های افطار است. برای خودم سوال بود که چرا اسم این آش عباسعلی هست، پرس و جو کردم مثل اینکه حدود 200 سال پیش آشپزی ماهر و متدین به نام عباسعلی نذر میکند که هر شب در مسجد آش ویژه ای به مردم بدهد تا آنها با این آش افطار کنند.در این آش از گوشت، نخود، لوبیا، عدس، گندم، سبزیجات معطر، روغن کرمانشاهی و ادویه جات استفاده شده بود که مزه ای منحصر به فرد به آن می دادند. سال ها بعد این آش به نام آشپز آن، عباسعلی در کرمانشاه معروف می شود و به یکی از غذاهای مورد علاقه مردم معروف می شود.
مواد لازم:
گوشت گوساله: نیم کیلو (و یا گوشت گوسفند)
جو پوست کنده: 1 پیمانه
نخود: 1 پیمانه
عدس: 3 پیمانه
لوبیا سفید: 2 پیمانه
برنج نیم دانه: 2 پیمانه
گندم پوست کنده: 1 پیمانه
پیاز متوسط: 1 عدد
نمک و فلفل و دارچین: به میزان لازم
پیاز داغ: 1/5 پیمانه
روغن کرمانشاهی: 1/2 پیمانه
لازم به ذکر است که منظور از پیمانه، پیمانه پلوپز است.
طرز تهیه:
گوشت را با پیاز و یک چوب دارچین می گذاریم تا کاملأ بپزد. بعد گوشت را ریش ریش می کنیم و کنار می گذاریم . از آب گوشت هم در داخل آش استفاده می کنیم.
حبوبات را از شب قبل خیس کرده و چند بار آب آن را عوض می کنیم تا نفخ آن گرفته شود. به جز عدس و برنج می توانیم سایر حبوبات را با هم خیس کنیم.نخود، لوبیا، گندم پوست کنده، جو پوست کنده و 1/2 پیمانه پیازداغ را می گذاریم با هم بپزند تا کاملأ له شوند گندم و جو شکفته شود. در زمان پخت مواد نشاسته دار (گندم، جو، و برنج ….) تا زمانی که مواد پخته شود و حالت شکفته پیدا کند نیازی به هیچ گونه هم زدن نمی باشد. (به دلیل اینکه هرگونه هم زدن مواد نشاسته ای قبل از اینکه پخته شوند و حالت شکفته بگیرند سبب ته گرفتن مواد می شود و در این صورت نیاز به همزدن مداوم برای مدت طولانی می باشد.)
روغن کرمانشاهی را در ظرف بزرگی می ریزیم و می گذاریم تا داغ شود بعد حبوبات پخته، عدس خیس خورده،برنج خیس خورده را به آن اضافه می کنیم و می گذاریم 30-20 دقیقه بجوشد.
سپس یک ملاقه از این مواد را بر می داریم و به همراه گوشتی که ریش ریش کرده بودیم می کوبیم و بعد آن را به آش اضافه می کنیم. آب گوشت را در این مرحله به آش اضافه می کنیم و بعد با یک قاشق چوپی مرتب آش را هم می زنیم. 1/2 پیمانه از پیاز داغ را در این مرحله به آش اضافه می کنیم و می گذاریم آش ما جا بیفتد و غلیظ شود.
وقتی آش آماده شد آن را در ظرف کشیده و با پیاز داغ، روغن کرمانشاهی، و دارچین تزیین می کنیم.